zondag 29 januari 2017

HOE TEKENT EEN AUTIST?


Hij moet getest worden. Vanwege zijn angsten en de daaruit voortvloeiende boosheid begeleiden we hem bij deze testen. Testen worden ontwikkeld om duidelijkheid te krijgen over de vraagstukken die op tafel liggen.

Is iemand verstandelijk gehandicapt? Wat zijn dan de beperkingen? Wat heb je dan nodig om goed vooruit te kunnen in het leven? Of iemand is steeds verward en je wilt uitzoeken wat er aan de hand is. Voorbeelden van testen om duidelijkheid te scheppen.

Vaak zijn het simpele testen:
loop over de lijn heen, zonder daar vanaf te stappen....
Wijs met je vinger naar de punt van je neus, met de ogen dicht......
zoek de verschillen in twee op elkaar lijkende plaatjes.............

De onderzoekers hebben een procedure ontwikkeld om door die testen een diagnose te kunnen geven. Maar onderzoekers zijn ook heel erg gericht op het onderzoek zelf en vergeten soms dat er bij elk probleem nog andere zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Het lijkt een simpele test, die vele mensen wel eens hebben moeten doen. Je krijgt een pen en een  vel papier waar een kubus op is getekend. De vraag is:  teken deze kubus na, binnen een bepaalde tijd.........
Tijdens het tekenen kan je vaak al zien of iemand ruimtelijk inzicht heeft. Je ziet of iemand maatvast is. Maar bij de meeste mensen ziet de tekening er als volgt uit:
Waar onze onderzoeker geen rekening mee heeft gehouden is dat onze zorgvrager een op en top autist is. Een autist kijkt heel anders dan niet-autisten. Bij het bestuderen van de tekening merkt hij op dat de tekening dikke lijnen heeft, want het is met een viltstift getekend. Hij bekijkt zijn pen en weet dat deze pen niet met dezelfde dikte, dezelfde tekening kan maken. Dus moet hij hiervoor een oplossing bedenken, want het moet er immers hetzelfde uitzien als het voorbeeld.
Deze manier van kijken en bedenken geeft een enorme vertraging in tijd. Doet hij iets fout??????
Nee hoor. De onderzoeker heeft alleen geen rekening gehouden met de ras-autist.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten