vrijdag 24 april 2015

DE ORTHOPEDAGOOG VAN HET ZORGKANTOOR BIJ MEERZORG

Ik ben weer druk bezig met de aanvraag voor meerzorg. Meerzorg heb je nodig als je met de standaard zorg niet de zorg krijgt die je wel nodig hebt. Eén van onze jongens heeft gedurende de dag steeds één op één begeleiding nodig.

In de vorige instelling zat hij vaak in de isoleercel. Of op de toilet, een moderne cel waar ze zich verstoppen omdat ze de wereld even niet aankunnen.
Wij hebben geen isoleercel. Wij geven begeleiding op het moment dat hij de wereld even niet aan kan. Wij tonen begrip en proberen hem de wereld te verduidelijken. Op zijn eigen niveau. We pakken hem bij de hand en bieden hem de veiligheid die hij zoekt. Want één ding is zeker, die vindt hij niet in een isoleercel.

Maar voor die begeleiding moet je meerzorg aanvragen. Nu wil het zorgkantoor dat daar een orthopedagoog bij betrokken is. Trouwens ook bij de begeleiding van de begeleiders. Maar hoe kom je nou aan een dergelijke persoon. Toen wij in 2011 hiermee geconfronteerd werden, merkten we al gauw dat dat niet eenvoudig is. Je mag een orthopedagoog niet betalen vanuit het PGB. Want die persoon valt onder behandeling en dat zit er niet in.

Je moet dus op zoek naar een specialist ( die duur is) en die jij niet mag betalen. Onmogelijk lijkt het. Je moet dus bij iemand interesse opwekken, dat die persoon erbij betrokken wil zijn. Maar hoe regel je dan de financiën? Dat moet via een verwijzing van de huisarts. Als je in de regio gaat kijken hoeveel er werkzaam zijn, dan wordt je niet vrolijk.

We hebben een jaar lang geprobeerd, met advertenties, uitzendbureau en mensen aanspreken via de mail. We hebben helaas maar met één persoon een gesprek kunnen voeren. Aanvankelijk was hij enthousiast, maar toen hoorden we een paar maanden niets en bleek hij toch niet te willen. Elke maand die verstrijkt, is weer verloren. Ik kwam toen op het idee om de zorgverzekeraar in te schakelen. Want ten slotte, moet degene die je kiest ook gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar van de bewoner. Je kunt die namelijk inschakelen en vragen of zij alle gecontracteerden in de buurt willen opgeven, of één aanwijzen. dat werkte. Want daardoor hebben we binnen drie maanden een orthopedagoog gevonden, die via hun stichting ons ondersteund.
Maar het blijft een moeilijk. Bij ons geeft het CCE het advies dat wij er een moeten hebben, die moet gaan behandelen en door het zorgkantoor betaald moet worden. En het zorgkantoor....... laat weer eens niets van zich horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten