woensdag 14 juni 2017

AUTIST : ALS IK LATER GROOT BEN

Elk kind zegt wel eens: Als ik later groot ben dan..........................
Elk kind wil graag worden zoals hun vader of moeder. Elk kind werkt aan zijn dromen en groeit voorbij de grens van later groot worden. Op een dag is het kind groot.

Ook onze zorgvragers zeggen als ik later groot ben dan .....
wordt hij de hoogste baas bij de politie of liever nog van de CIA.......
wordt hij commandant bij de brandweer......
wordt hij generaal in het leger..................
wordt hij designer van spelletjes................
Maar onze zorgvragers blijven in de fase van later......

Maandag was er een documentaire op de tv over een autist die de wereld begrijpt en communiceert via tekenfilms van Disney. Er was veel herkenning.  Onze zorgvragers hebben ook heel veel films in de kast staan. Eén daarvan kent ook vele films uit zijn hoofd. Hij weet precies wat er wanneer gezegd gaat worden. Om te bewijzen dat hij dat echt kan, spreekt hij een paar seconden vroeger de tekst al uit, waardoor het lijkt of zij hem napraten. Hij leert normen en waarden uit de film. Hoe vaak geeft hij wel niet aan dat hij iets doet, net als in de film. Als ze een film kijken leven ze zich in in de film. De film en zij zijn één.

Wij hebben nooit verder gekeken naar het vraagstuk waarom ze zoveel films hebben en wat de betekenis daarvan is. In de documentaire gingen ze hierop in. Het is eigenlijk een hele logische verklaring.

Autisten floreren het beste zolang de omgeving altijd hetzelfde blijft. Helaas voor hen is de wereld niet elke dag hetzelfde. De wereld is ook in ontwikkeling. Kijk maar eens naar de afgelopen 100 jaar. De wereld wordt steeds sneller. We kunnen niet eens meer zonder onze laptop en internet. De wereld is een bedreiging waar ze niet om heen kunnen. Ze zijn op zoek naar veiligheid. Die veiligheid zoeken ze in de films. Films lopen goed af, films kennen verdriet, tegenslag, hoop, liefde en vreugde.

Én een film verandert nooit. Het begint altijd op dezelfde manier en loopt ook altijd op dezelfde manier af. De film is voorspelbaar en geeft daardoor zekerheid.

bekijk de film Life animated van Owen Suskind op programma gemist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten