zondag 13 maart 2016

DIABETES PILLEN

Het kon natuurlijk niet uitblijven. Al dat vele eten en vooral dat ongezonde eten veroorzaakte een enorme obesitas probleem. Meerdere personen in het gezin ontwikkelden obesitas.

Moeder die werd hierdoor diabetes patiënt. Hiervoor werden in eerste instantie pillen voorgeschreven. Zonder enige hulp moest ze die gaan slikken. De doosjes vond je gewoon op de tafel.

Waarden tussen de 25 en 35 werden voor haar normaal. Van het hele systeem rondom meten en wegen begreep ze niets. Volgens haar waren het een soort slaappillen, want ze meende er goed op te kunnen slapen.

Dit kwam tot uiting toen ze een keer iets vertelde, want nog nooit iemand had gehoord, behalve binnen het gezin. Ze hadden een methode om de altijd maar dronken pa uit de running te krijgen. Want pa deed wel erg zijn best om door de week niet te veel drinken, maar in het weekend haalde hij de achterstand in.

Een van de redenen waarom wij altijd zeiden dat het een probleemdrinker was. De hele zondag dronk hij niet, want hij wilde zoveel mogelijk nuchter op zijn "werk" verschijnen als het maandag werd. Afhankelijk van de problemen die zich dan voordeden in de lopende week die kwam, dronk hij veel of weinig. Naarmate het weekend naderde werd de hoeveelheid wel meer.

Dan werd het vrijdag avond en ging hij los. Tot en met de zaterdag nacht haalde hij de schade weer in. Het vervelende voor de familie was, dat hij zich steeds zieliger ging vinden, naar mate er meer was gedronken. Hij werd compleet depressief en zag de wereld vergaan. Ook werd hij agressief.
Maar een zwalkende vader door het huis, met meerdere trappen was niet fijn. Iedereen vond het verschrikkelijk. Maar deed naar buiten toe het voordoen als : O, dat valt wel mee.

Moeder had, als het drama groot werd en ze het niet meer konden handelen, een oplossing bedacht.
Ze gooide een paar van haar medicijnen bij hem in de koffie. "Proefde hij toch niet en wij hadden rust" zei ze dan lachend. Niet doorhebbende waar ze mee bezig waren.

Dit gebeurde gewoon. Zonder dat iemand het in de gaten had. Steeds meer werd het me duidelijk dat deze mensen dringend hulp nodig hadden. Dit kan toch niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten