zondag 22 mei 2016

RIJBEWIJS HALEN


Afbeeldingsresultaat voor autorijbewijs halen
Laatst was er op face-book een oproep van ouders die graag wilden dat hun dochter op haar 18e verjaardag in een roze auto mocht zitten. Ze gaven aan dat het voor haar niet haalbaar was om een rijbewijs te halen. Wat was ze trots toen ze op die dag er in mocht zitten.

Een rijbewijs halen is een wens van bijna iedereen. Het mooiste cadeau wat ik ooit van mijn ouders heb gekregen. Voor mensen met een beperking is die wens net zo groot, of misschien nog wel groter omdat het iets is wat de meesten nooit zullen bereiken. Het is een droom naar de vrijheid. Gaan en staan waar je maar wil. De wereld wordt groter als je een auto hebt.

Ook voor onze zorgvragers een gewilde wens. De twee die uit huis geplaatst waren hebben deze wens in rook op zien gaan bij de instelling waar ze zaten. Daar werden ze begeleid in het verdriet dat het niet haalbaar is. Toch blijft het borrelen. En daar maken hulpverleners misbruik van.

Om ze op hun hand te krijgen, dat ze gingen meewerken in de geboden begeleiding werd hen beloofd dat als ze hun best deden dat ze dan hun rijbewijs mochten halen. Hoe bizar is dat??
Daar trapten ze dus met open ogen in. Ze gingen meewerken, en de hulpverleners dachten hen in de zak te hebben. Maar dat was van korte duur. En het gevolg was, toen ze er achter kwamen dat ze geen rijbewijs kregen, dat ze die hulpverleners niet alleen wantrouwden, maar ook voor bedriegers uitmaakten. En terecht!

Wij kregen te maken met die vurige wens en dat er toch mensen waren die gezegd hadden dat ze het wel konden halen. We hebben toen de theorieboekjes aangeschaft, met de cdrom waar je vragen kan oefenen. Hoe moeilijk was dat. We lieten ze in ons bijzijn de vragen maken. Wonderbaarlijk was er één die goed in gokken was, maar later als we de vragen echt gingen doornemen dan haalde hij het niet in de gevraagde tijd. De ander was niet in staat om de vragen te lezen en de derde wilde niet meewerken want hij had ons niet nodig. ( Angst dat het mis zou gaan). De laatste deed er heel lang over en werd heel boos toen er een driewieler te voorschijn kwam omdat hij daar op mocht rijden.
Hoe moeilijk is het. Er zijn heel wat tranen gevloeid.

Maar de belangrijkste reden begrijpen ze niet. Het feit dat ze medicatie en gedragsstoornissen hebben waarmee ze nooit een rijbewijs mogen hebben. Ze kunnen misschien best wel rijden, maar als ze boos worden dan hebben ze zichzelf niet meer onder controle. Dan vormen ze een gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Maar het blijft moeilijk en het blijft borrelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten