zaterdag 13 juni 2015

GOED, GEZONDER, GEZONDST

Overal kom je tegen dat we gezond moeten leven. Daar ben ik het helemaal mee eens. Toen we de woning begonnen was dat ook een hot thema. Want je kon zien aan de obesitas lichamen dat we hier wel wat konden bijspijkeren.

Allemaal ronde buikjes, hoge cholesterol, diabetici met hoge top waarden, 25-30 was heel normaal. Terwijl de meesten dan in het ziekenhuis belanden. Dus gingen we menu's samenstellen die hier iets aan kon gaan doen, Nu heeft dat niet meteen resultaat. Maar na 5 jaar kan je een balans opmaken.

We hebben hard gewerkt aan hun motivatie. Daar waar het mogelijk was zijn ze gaan afvallen en door het gezonder eten werden ook de waarden beter. In alle opzichten. Geweldig.

Maar de afgelopen maanden vraag ik me wel eens af, wat gebeurt er toch?. Je kan aan alle kanten zo je best doen om gezonder te eten. Maar dan wordt je ineens geconfronteerd met een chronische bloedarmoede. De maximale pillen staan al op de lijst, het is alleen niet afdoende. Dus zijn we maar begonnen met heel veel appelstroop. Want dat helpt. We wijken af van het standaard hoeveelheid broodbeleg. Nee het moet nu dubbeldik.
Dan de diabeet, steeds vaker moeten we in de avond extra eten geven, want de waarden worden te goed.
En deze week spande de kroon. Eén belandde in het ziekenhuis met een epilepsie aanval, die al snel voorbij was. Maar hij mocht niet naar huis. Een tekort aan zout.

Het moet niet gekker worden, maar we moeten dus doordat we gezonder zijn gaan eten, bewoners extra broodbeleg geven, in de avond extra peperkoek en dan bij de maaltijden nog eens 3 gram zout toevoegen. Daar gaan mijn idealen. wat is nu gezond??? het blijkt dus relatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten